Ana içeriğe atla

Loading...

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ

7 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7194 sayılı Torba Yasa ile kabul edilen Değerli Konut Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi gibi servet vergileri içinde yer almaktadır ve yalnızca mesken nitelikli taşınmazlar için uygulanacak olup diğer türdeki gayrimenkuller bu vergiden muaf tutulmuştur.

 

Düzenlemeye göre Türkiye sınırları içerisinde değeri 5.000.000 TL ve üzeri olan mesken nitelikli taşınmazların malikleri, intifa hakkı sahipleri, ikisi de yoksa gayrimenkule malik gibi tasarruf edenlerden taşınmazının değeri;

  • 5.000.000 TL -7.500.000 TL arasında olanlar binde 3
  • 7.500.001 TL – 10.000.000 TL arasında olanlar binde 6
  • 10.000.001 TL üstünde olanlar binde 10,


oranında vergi tahsil edilecektir. Bu durumda İstanbul’da emlak vergisi değeri 5 milyon lira olan bir kişinin, 10.000 TL emlak vergisi, 15.000 TL değerli konut vergisi ödemesi gerekecektir.

 

2021den itibaren 5/7.5/10 milyon sınırları, yeniden değerleme yöntemiyle enflasyon oranında artacak olup mesken sahipleri değerlemeyi takip eden yılda Şubat ayının 20.günü akşamına kadar meskenin bulunduğu yerin vergi dairesine beyanname vererek tahakkuk eden vergiyi biri Şubat diğeri Ağustos ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödemek zorundadır.

 

Değerli Konut Vergisi için meskenlerin değerleme süreci başlamıştır. Mesken değerine dair kayıtlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) www.tasinmazdegerleme.tkgm.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve taşınmaz bilgileri girilerek görülebilir. Henüz değerlemesi tamamlanmamış konutlarda ise “Aradığınız kriterlere ilişkin değerlemesi yapılmış sonuç bulunamadı. Değerleme çalışması devam ediyor” şeklinde bir açıklama yer alacaktır.

 

İTİRAZ SÜRECİ VE İSTİSNALAR

Değerlemesi tamamlanan mesken sahiplerine bu değer ayrıca tebliğ edilecektir. Tebliğ edilen bu değer mesken sahibi tarafından kabul görmez ise değerin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz etmek gerekmektedir. Ayrıca bu sürenin kaçırılması halinde beyanname verilirken “ihtirazi kayıt” konulması ve verginin ödenerek ihtirazi kayıtla yapılan beyan üzerine dava açılması mümkündür. Davanın kazanılması halinde ödenen vergi iade olacaktır.

 

Hiçbir Geliri Olmayanlar, Emekliler, Gaziler, Şehitlerin Dul ve Yetimleri, Brüt 200 m²’yi aşmayan tek konutlar emlak vergisinden muaf tutulacaktır

 

Yorumlar

Yorum Yap

Kısıtlı HTML

  • İzin verilen HTML etiketleri: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.