Ana içeriğe atla

Loading...

İHRACATÇILARA MALİ CEZA YAĞIYOR

İHRACATÇILARA MİLYONLARCA TL DEĞERİNDE MALİ CEZA KESİLİYOR

İhracatçılar 10 yıl aradan sonra tekrardan kambiyo takibi sorunuyla başbaşalar. 180 günlük ihracat işbedelinin ülkeye getirilmesine ek olarak hesabın kapatılması da isteniyor. İhracatçılar pandemi döneminden sonra olan problemlerden ve kurumlar arası iletişimsizlikten muzdaripler, cezaların geri alınmasını istiyorlar.

 

İhracat bedelinin yurda getirilmesi zorunluluğu Türk parasının değerinin korunmasından doğan kanun hükümleriyle ilgilidir.

Bu hüküm ihracat işleminden sonra paranın ülkemize getirilmesini ve içeride kalmasını sağlamaktadır. Bedelin yurda getirilmesi “nakit beyan formu”, “ihracat bedellerinin kabulü belgesi”, “döviz alım belgesi” ile yapılır. Herhangi bir belgenin varlığı yeterlidir.

 

İhracatçı, ihracat işlemini tamamladıktan sonra bankalar ve sonra devlet kurumuyla muhataplığı başlıyor.

İhracat bitiminde değerin 180 gün içinde ülkeye getirilmesi ve aracı banka tarafından İBKB veya DAB düzenlenmesi gerekiyor. Ve bu süreç içerisinde hesabın kapatılması gerekiyor. Eğer kapatılmazsa banka vergi dairesine ihbar eder ve vergi dairesi 90 günlük süre eşliğinde ilgililere ihtarname gönderir. İhtarnameye rağmen ilgili hala kapatmamışsa iş Cumhuriyet Savcılıklarına gider ve yasal işlem başlatılmış olur.

 

Cezalar idari para cezası ve ihracat bedelinden kaynaklanan cezalar olarak ilgiliye gidiyor.

İdari para cezasına karşı başvurulacak yol kabahatler kanununda belirlenmiştir. Bunlar;

İdari para cezasına karşı başvuru yolu, Kabahatler Kanunu’nda düzenlenmiştir. Cumhuriyet savcılığı tarafından düzenlenen idari para cezasının iptali istemiyle kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine “başvuru” (itiraz) yapılabilir (KK md.27).

İdari para cezasının tebliği üzerine kanun yoluna başvurmadan önce peşin ödeme yapılarak cezanın dörtte üçü ödenebilir, sonrasında yine kanun yoluna başvurulabilir (KK md.17/6).

Sulh ceza hakimleri genelde dinleme (duruşma) yapmamakta, dosya hakkında önce bilirkişi incelemesi yaptırıp tarafların bilirkişi raporuna karşı beyanlarını aldıktan sonra dosya üzerinden karar vermektedir. Sulh ceza hakimliğinin vereceği karar aleyhe olursa 7 gün içinde “itiraz” yoluna gidilebilir (KK md.29). İtirazı inceleyecek merci, kararı veren sulh ceza hakimliğini numara olarak takip eden sulh ceza hakimliğidir (CMK 268/3). İtiraz üzerine merciin vereceği karar, kesindir (CMK 274/4).

İhracatçıların bu problem karşısında mali ve hukuksal açıdan yardım alması şirket için iyi olacaktır.

0 Yorumlar

Yorum Yap

Kısıtlı HTML

  • İzin verilen HTML etiketleri: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.