Ana içeriğe atla

Loading...

Motosiklet ve Hukuk/Sorumluluk/Sürdürülebilir Farkındalık

Değerli Motosiklet dostları,

 

Yaşamın her anında var olan hukuk elbette keyif, heyecan verici ve aynı zamanda elimizde olmayan nedenlerle tehlikeli motosiklet yaşantısının da kaçınılmaz bir parçası. Bu yazımızda size Türkiye’de hukuk, mevzuat ve mahkemelerin gözünde başımıza gelmesini hiç istemeyeceğimiz fakat gerek çevremizde haberdar olduğumuz gerekse medyada karşılaştığımız kaza ve ekipman kullanımı (özellikle kask) hakkında bilgi vereceğim.

 

Yapılan araştırmalarda doğru kask kullanımı ölüm riskini % 60 oranında azalttığı savunulmaktadır. Kaza verileri incelendiğinde motosikletlerin karıştığı kazalarda ölümlerin % 75’inin kask ve diğer yardımcı güvenlik ekipmanlarının takılmamasından kaynaklandığı da ortaya çıkmıştır.

 

Türkiye’de konu hakkında Mevzuata göz atacak olursak Karayolları Trafik Yönetmeliği madde 150 uyarınca Sürücülerin ve Yolcuların Koruyucu Tertibat Kullanma Mecburiyeti düzenlenmiştir. Buna göre:

 

Belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları mecburidir.

 

Sürücü ve yolcular için, nicelik ve nitelikleri bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (1) sayılı cetvelde ve Karayolları Trafik Kanununa göre çıkarılan diğer yönetmeliklerde gösterilen koruyucu tertibatlardan;

 

  1. a) Üç tekerlekli yük motosikletleri hariç, elektrikli bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerde sürücülerin koruma başlığı ve koruma gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı,…kullanılması zorunludur.

 

Koruma başlığı (Kask): Sürücü ve taşınması halinde yolcular için; yanmayacak ve başı, ısı, çarpma ve dış tesirlere karşı koruyacak, görme ve işitmeye engel olmayacak, kolay takılıp çıkarılacak şekilde (Avrupa Ekonomik Komisyonu ECE R 22 Regülasyonuna uygun) olacaktır.

 

Bu konuda mahkemeye taşınan olayda motosikleti bozulan sürücünün bir araç ile halatla bağlı olarak motosikleti çekilmesi sırasında meydana gelen trafik kazasında vefat eden motosiklet sürücüsünün ailesine ilk derece mahkemesi toplamda 198.518,15 TL ölüm nedeniyle destekten yoksun kalma tazminatının artı işlemiş üç yıllık faizi ile birlikte davalı sigorta şirketi tarafından ödenmesine karar vermiştir.

 

Fakat olayı temyiz mahkemesi olarak inceleyen Yargıtay 26.05.2016 tarihli kararında[1] 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 52/1 maddesi hükmüne göre zarar gören, zararı doğuran fiile razı olmuş veya zararın doğmasında ya da artmasında etkili olmuş yahut tazminat yükümlüsünün durumunu ağırlaştırmış ise hakim, tazminatı indirebilir veya tamamen kaldırabilir hükmünü esas almıştır. Bu doğrultuda sürücünün motosiklete kasksız bindiği, motosikletin kendisini çeken aracın halatının dolanması nedeniyle meydana gelen trafik kazasında sürücünün ölmesi nedeniyle mahkeme tarafından verilen tazminatta motosiklet sürücüsünün bu kusurunun değerlendirmeye alınmamış olması nedeniyle Mahkemenin verdiği kararı bozmuştur.

 

Özetlemek gerekirse, kısa ya da uzun yol, şehir içi – şehir dışı, iş için / tatil için motosiklet kullanırken olmazsa olmaz ekipman kaskımızı ve diğer koruyucuları her daim takmalıyız/giymeliyiz. Bu sadece canımızı, vücut bütünlüğümüzü değil aynı zamanda hukuken bizleri korumaktadır.

 

İyi motosiklet seyirleri dileğimle, tekeriniz sürekli düz bassın…

 

Av. Kortan Toygar

ktoygar@yttlaw.com

[1] Legal Hukuk Dergisi Ocak 2017 sayısı, sayı 169, sayfa 280 vd.

0 Yorumlar

Yorum Yap

Kısıtlı HTML

  • İzin verilen HTML etiketleri: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.