Ana içeriğe atla

Loading...

KISA ÇALIŞMAYI TAMAMLAYICI NİTELİKTE ÖDEMELER

المدفوعات التكميلية للعمل في وقت قصير

ısa çalışma ödeneğini tamamlayıcı nitelikte prim vs. adlar altında (olası teftişte açıklanamayacak şekilde) ödeme yapılması, kısa çalışma ödeneğinin kesilmesine ve yersiz yere ödenenlerin de İşverenden karşılanarak kuruma iadesine sebep olabilir.

 

Bu sebeple, İşverence atılan adımların kurum üzerinden kar elde amacına yönelik olmaması gerekmektedir.

 

Örnek kapsamında, bir işçinin günlük ücretinin 200-TL olduğunu varsayalım.  

 

Buna göre aylık ücret 6000-TL’dir.

 

İşyerinin kapandığı sisteminde; 6000 TL’nin %60’ı olan 3.600 TL fon tarafından yatırılacaktır.

 

Bu sistemde, 6.000 TL aylık alan bir kişinin eline yaklaşık 3.600 TL geçecektir.

 

İşveren fark kalan 2.400 TL ücreti tamamlama arzusunda olursa; İŞKUR, böyle bir durumda bütçe varken iş yerinin neden kapatıldığını sorgulayabilir ve örneğin, iş yerinde 1/3 çalışmada kalınabileceğini ya da telafi çalışması uygulamasına gidilebileceğini söyleyerek, işverenin kurumdan kar elde etme amacında olduğu kanaatine varabilir.

 

Bu sebeple;

 

Hakkın kötüye kullanılması kapsamında Yönetmelik m. 7/11 ve m. 8/2 hükümleri uyarınca kısa çalışma durdurularak; işsizlik fonundan yapılan ödemeler de işverenden tahsil edilir.

 

Bu sebeple kayıtlara geçmeyecek şekilde belge karşılığında elden verilmesi ve mümkün oldukça gizli tutulması daha uygun olacaktır. Bu dahi tespit edilirse aynı sonuçları doğurur.

 

İlgili maddeler;

 

“(11) İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.”

 

“(2) Kısa çalışma uygulaması devam eden işyerlerinde yapılan inceleme sırasında işverenin ödenek alan işçilerin çalışma süreleri ile ilgili hatalı bilgi ve belge verdiğinin tespit edilmesi ve iş müfettişinin yazılı talebi halinde hakkında hatalı bilgi verilen işçi sayısı da dikkate alınarak kısa çalışma ödeneği durdurulur.”

 

İşverenler olası riskleri alarak; kısa çalışmayı tamamlayıcı şekilde ek ödeme yapmaya karar alırlarsa; İşveren uygulama tebliğinin 7.5 Maddesi hükmünü dikkate alarak ödeme yapabilirler.

 

Prime Esas Kazancın Üst Sınırını Aşan Ücret Dışındaki Ödemeler

 

Sigortalılara, çeşitli nedenlerle (ücretsiz izin, istirahat gibi) ay içinde çalışmasının bulunmadığı ve ücret ödenmediği aylarda prime esas kazanca dahil olacak nitelikte ücret dışında bir ödeme yapılması halinde, ücret dışındaki bu ödemeler, ödemenin yapıldığı ayda sigortalının prim ödeme gün sayısının bulunmaması nedeniyle ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ayı geçmemek üzere ilgili ayların prime esas kazancına dahil edilecektir.

 

Ancak ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ayda da ücret ödemesine hak kazanılmadığı durumlarda, ücret dışındaki bu ödemeler prime esas kazanca dahil edilemeyecektir.

 

Ücret dışında sigortalılara ödenmekte olan prim, ikramiye gibi her türlü ödemeler, ödemenin yapıldığı ayın kazancına dahil edilerek prime tabi tutulmaktadır. Ancak, sözü geçen ödemelerin ücret ile birleştirilerek prime tabi tutulması durumunda, bazı sigortalıların aylık prime esas kazançları tutarı, prime esas kazancın üst sınırını aşabilmektedir.

 

Bu durumda, sigortalılara, ücretinin yanı sıra prime esas kazanca dahil edilebilecek nitelikte ücret dışında ödeme yapılması halinde, bu nitelikteki kazançlar, prime esas günlük kazanç üst sınırının otuz katı aşılmamak kaydıyla prime tabi tutulacak, buna karşın her iki kazanç toplamının üst sınırı aşması halinde, ücret dışındaki ödemenin üst sınırı aşan kısmı, Kanunun 82nci maddesi hükmü de dikkate alınarak en fazla takip eden iki ayın prime esas kazanç tutarına dahil edilecektir.

 

Örnek- Aylık brüt ücreti 4.000-TL olan (D) sigortalısının 2012/Ocak ayında ücretsiz izinli olduğu ve ilgili ayda brüt 6.000,00 TL ikramiye ödendiği varsayıldığında, 1/1/2012 ila 30/6/2012 tarihleri arasında aylık kazanç üst sınırı 5.762,25 TL olduğu nazara alınarak bahse konu sigortalının, Ocak ayında prim ödeme gün sayısı bulunmadığından ücret dışındaki ikramiye Şubat ve Mart aylarının prime esas kazançlarına dahil edilecektir.

 

2012 /Ocak ayındaki prime esas kazancı=0 TL

 

2012/Şubat ayındaki prime esas kazancı 4.000-TL ücret + 1.762,25 TL ikramiye = 5.762,25 TL

 

2012/ Mart ayındaki prime esas kazancı 4.000-TL ücret + 1.762,25 TL ikramiye = 5.762,25 TL olarak Kuruma bildirilecek,

 

1.762,25 TL X 2=3.524,50 TL prime esas kazanca dahil edilen ikramiye,

 

6.000,00 TL- 3.524,50 TL =2.475,50 TL tutarındaki ikramiye ise prime esas kazanca dahil edilmemiş olacaktır.

 

Kurumca ya da Bakanlıkça yayımlanacak olası genelgede aksi belirtilmedikçe bu şekilde hareket edilmesini öneririz.

0 Yorumlar

Yorum Yap

Kısıtlı HTML

  • İzin verilen HTML etiketleri: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.