Ana içeriğe atla

Loading...

İŞVEREN TEK TARAFLI OLARAK ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARTABİLECEK! GÜNLÜK ASGARİ GEÇİM SINIRI 39,24 TL OLARAK BELİRLENDİ!

İşverenlere İşçileri Tek Taraflı Olarak Ücretsiz İzne Çıkartma Hakkı Veren “Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un” 7, 8 ve 9. Maddelerinin Kısaca Değerlendirilmesi

Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 17.04.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Kanun’un 7, 8 ve 9. maddelerinde yer alan düzenlemelerin kısa değerlendirmesi aşağıdaki gibidir:

7. Madde;

  • 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na “Geçici Madde 24” olarak eklenen madde kapsamında; ücretsiz izne çıkarılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15/3/2020 tarihinden sonra 51. madde kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere fon tarafından, 4857 sayılı Kanunun geçici 10. maddesinde yer alan fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere, günlük 39,24 TL ödeme yapılacaktır. Bu ödemenin yapılabilmesi için işçinin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almıyor olması gerekecektir. Ücretsiz izne çıkartılan işçi, ücretsiz izinli olduğu süreye karşılık olmak üzere çalıştırılırsa, her işçi ve çalıştırıldığı her ay için asgari ücret tutarınca idari para cezası söz konusu olacaktır. 

8. Madde;

  • 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na “Geçici Madde 25” olarak eklenen madde kapsamında; Covid-19 sebebiyle yapılan kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeden işveren beyanı doğrultusunda, 29.02.2020 tarihinden itibaren, kısa çalışma uygulanabilir hale gelecektir ve kısa çalışma ödemeleri gerçekleştirilecektir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle fazla ve yersiz ödemeler yapılır ise, yasal faizi ile işverenden tahsil edilecektir.

9. Madde;

  • 4857 sayılı İş Kanunu’na “Geçici Madde 10” olarak eklenen madde kapsamında; Kanunun yayımı tarihinden itibaren 3 ay süreyle, haklı sebep haricinde, işçi çıkartılamayacaktır. Aksi halde her işçi için asgari ücret miktarında idari para cezası söz konusu olacaktır.
  • İşçi çıkartılamayacak süre içerisinde, işverenin işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne çıkartma hakkı bulunmaktadır. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılan işçinin iş sözleşmesini haklı sebebe dayanarak fesih hakkı bulunmayacaktır.

0 Yorumlar

Yorum Yap

Kısıtlı HTML

  • İzin verilen HTML etiketleri: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.